Mashups – legende lette brugergrænseflader

december 2, 2007 at 10:40 am 3 kommentarer

Jeg har tidligere berørt emnet mashups, som jeg ser som en virkelig fed mulighed for at kunne præsentere nogle ellers komplekse data på lettilgængelig måde. Den mest åbenlyse og udbredte form for mashups er at tage nogle (online) data, eksempelvis politiets døgnrapporter, og vise dem på et kort – pludselig bliver informationerne sat ind i en kontekst, som brugeren kan relatere til (“det er jo lige dér, jeg bor!”).

En anden fordel ved mashups er, at brugergrænsefladen (ofte) bliver mere intutiv, legende og dynamisk. Hvem synes ikke det er sjovere at navigere rundt på et kort eller anden visualisering af data end at skimme lange lister af eksempelvis rapporter? Tidligere var det en udbredt opfattelse – bl.a. takket være Jakob Nielsen – at det her med et at tænke over æstetikken i en brugergrænseflade kun var med til at gøre web- og andre applikationer mindre brugervenlige.

Men Donald Norman, som har skrevet en del anerkendt designteori, er kommet med en god forklaring på, hvorfor æstetik ikke er noget der behøver at indvirke negativt på funktionaliteten – tværtimod. Han har skrevet en artikel der hedder ”Attractive things work better”. Den handler bl.a. om de to forskellige måder vi opfatter verden på, og som er nært forbundne:

 • det kognitive, eller praktiske system
 • det emotionelle, eller sansende system

Det sansende system er det, der opdeler verden for os i godt og skidt, positivt og negativt. Det fungerer sådan, at hvis vi støder på noget, der fremkalder en negativ følelse hos os, så bliver det sværere at løse selv små, nemme opgaver. Vi får det, man kalder tunnel-syn, og kan ikke gennemskue de forskellige handlemuligheder vi har. Omvendt, hvis vi bliver påvirket positivt, er det nemmere at løse svære opgaver, og vi har nemmere ved at tænke i kreative løsninger. Det vil sige, at hvis vi møder en flot udformet brugergrænseflade, sætter det os bedre i stand til at bruge applikationens forskellige funktionaliteter. Derfor virker æstetisk udformede brugergrænseflader bedre! – Eller man kan sige, brugerne virker bedre sammen med programmer med æstetisk behageligt udformede brugergrænseflader.

Det sætter selvfølgelig også nogle tanker igang, om at hvis du remixer dine data til en mashup, så skal der være en pointe med det, og det skal være udført ordentlig. På siden Mashupawards.com kan man finde en masse fede mashups – bl.a. denne fine en, som er en visualisering af alle Amazon.com’s bøger i farvede blokke (ikke på et kort!) – og lade sig inspirere af deres 5 kriterier for en god mashup.

Reklamer

Entry filed under: hjemmesider, It, kommunikation, Mashup, Ord.

Villy vinder Du må ikke Google

3 kommentarer Add your own

 • 1. Mads-Peter  |  december 31, 2007 kl. 12:15 pm

  Har du set World mapper?

  Jeg så det i Weekendavisen. Det er en slags mashup, der ændrer landendes størrelse, baseret på deres betydning inden for udvalgte områder (tal fra FN).

  Det jeg finder interessant, i forhold til mashup-begrebet, er at de bruger to forskellige kilder (kortet og data om f.eks. kødeksport), men at de simpelthen ændre den første kilde (kortet) til at repræsentere den anden kilde (data).

  Svar
 • 2. Camilla Bruun Jakobsen  |  januar 7, 2008 kl. 9:52 am

  Tak for linket – den er sej! Jeg kan godt lide at de tænker lidt ud over knappenålsidéen og bruger kortet på en anden måde…

  Svar
 • 3. Mashup eller ikke at mashup « Camillas ord  |  marts 23, 2008 kl. 7:14 pm

  […] Derudover kan det bare blive helt rigtigt smukt, når man visualiserer nogle eller tørre facts. Og enhver ved jo at man performer bedre, hvis man bliver påvirket positivt. Det vil sige, at brugerens hjerne […]

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Ord, ord, ord

Jeg kan virkeligt godt lide ord. Jeg kan lide at skrive dem, sige dem, tænke dem, og ikke mindst at kløve dem. Det gør jeg her.

Ord jeg har skrevet

Mine ord på Twitter

Feeds


%d bloggers like this: